“in plaats van een terugval, spreken we liever van ‘bijscholing’ hier op de herstelacademie“.

door: Laura van Dijk

Een terugval. Als je werkt aan je herstel, ben je vast deze hobbel zelf of bij iemand in je omgeving weleens tegengekomen. De benaming terugval heeft voor mij persoonlijk nogal een negatieve lading: Alsof je ‘terugvalt’ naar de plek vóór je herstel eigenlijk begon. In mijn geval een hele zware en langdurige autistische burn-out.

Terwijl, als je het goed bekijkt, het vaak eigenlijk betekend dat het je op de manier zoals je bezig was, niet gelukt is om aan bepaalde doelen van je herstel te kunnen voldoen. Door de verwachtingen die gesteld worden bijvoorbeeld (ook die van jezelf vooral).  Of doelen die niet haalbaar bleken, omdat ze niet vanuit jouw eigen intrinsieke motivatie kwamen, maar een soort opgelegd zijn door je omgeving. Je werk, je familie, je vrienden of anderen en de druk die daarbij komt kijken. Soms onderschat je jezelf, soms overschat je jezelf. En ook dat hoort erbij.

“je was toch beter/hersteld/al weer aan het werk?” zomaar wat zinnen die genoemd zijn bij mij destijds tijdens een zogenoemde terugval. Jawel; maar dat betekend niet dat al mijn dagen nu altijd maar goed zijn. Dat ik nooit meer dagen heb waarop ik gewoon echt heel erg weinig energie heb. Dat ook ik, terwijl ik inmiddels weer gewoon werk, soms geen plek heb in mijn energie om alles te dragen en te kunnen.

Ik hoorde tijdens een van onze trainingen iemand iets zeggen wat me bij is gebleven: In plaats van een terugval, noemde deze persoon het ‘bijscholing’. En dat is het eigenlijk ook, want je leert ervan. Een mooier woord die beter pasend is ook in mijn beleving. Herstel is niet lineair. Juist door vallen en opstaan, leer je grenzen van jezelf herkennen en verkennen, bij te stellen, inzichten te vinden in dingen die misschien (nog) niet lukken. Óf je leert  juíst hoe je beter met je eigen kwetsbaarheid om kan gaan.  Dat heeft dus ook een positieve kant, want nu je weet dat deze manier niet voor je werkt , kun je het misschien wel op een andere manier proberen: Wat lukte eerst wel? Focus eens daarop. Wat wil je zelf? En hou je jezelf eigenlijk wel aan je eigen wensen, ideeën en doelen?

In plaats van een terugval, spreken we sinds dat inzicht ook liever van ‘bijscholing’ hier op onze herstelacademie. Je leert jezelf beter kennen en ook wat bij je past in je herstel.  Door te kijken naar je krachten in plaats van te focussen op je klachten op zulke momenten, kunnen inzichten ontstaan. Je leert wat bij je past en dat sluit weer bij ons als herstelacademie aan: een plek waar iedereen  mag leren en ontwikkelen!