TEAM IJSSELMONDE

In IJsselmonde hebben we een divers team van ervaringswerkers, stagiaires en vrijwilligers. Met ieder zijn eigen achtergrond en ervaringskennis. We stellen ons graag aan je voor!

JOSSE WEYERS Ervaringsdeskundige coördinator en beleidsmedewerker.

Ik ben Josse Weyers, 44 jaar en ik woon in Den Haag met mijn dochter. Sinds 2016 ben ik werkzaam als ervaringswerker bij Antes (Parnassiagroep), momenteel als coördinator bij de Herstelacademie in de wijk IJsselmonde.

In mijn herstelproces kwam ik langzaam tot het besef dat alleen ik iets kon veranderen aan mijn situatie. Door het terugvinden van eigen regie herwon ik mijn zelfvertrouwen en voelde ik eigen verantwoordelijkheid.  Door te ervaren wat gelijkwaardig contact is, durfde ik mij open te stellen en verbinding aan te gaan. Mijn ogen beginnen er nog steeds van te stralen!

Tijdens mij werk bij de Parnassiagroep (Antes) heb ik mij de afgelopen jaren ingezet om deze ervaring ook voor anderen mogelijk te maken. Door het opzetten van de Herstelacademies in Rotterdam en als lid van de Ervaringsdeskundige Adviesraad Parnassiagroep voel ik mij van betekenis.

Op de Herstelacademies van Rotterdam spelen mijn persoonlijke waarden zoals eigen regie, persoonlijke verantwoordelijkheid en gelijkwaardigheid een belangrijke rol. Het contact met verschillende mensen maakt mijn werk interessant. Een plek waar ik graag ben!

GERENSKA ANTONIA Ervaringswerker

Aangenaam, mijn voornaam is Gerenska Antonia en ik luister ook graag naar Lenka mijn roepnaam. Dat rolt zo lekker over de tong.

Ik ben 35 jaar jong en woonachtig in het groene Rotterdam Ommoord samen met mijn vriend, zijn kinderen, onze kippen en kat J

Sinds 2015 ben ik werkzaam als ervaringswerker bij Antes en heb op verschillende locaties binnen de organisatie ervaring werkervaring opgedaan.

Deze ervaring heb ik onder anderen in de verslavingszorg opgedaan.

Omdat ik zelf ooit een bewoner ben geweest in de GGZ en weet hoe het is en voelt om op een beschermde woonvorm te verblijven en hier open en eerlijk over ben geweest ontstond er meteen aansluiting met de meesten bewoners van de groepen waar ik werkte.

Ik ging dan met de mensen in gesprek en was verwonderd over hun levensverhalen en de situaties waar ze dagelijks mee te kampen hadden. Ik nam de bewoners mee naar buiten om mindfull te gaan wandelen. Waar ze weer leerde hoe ze hun zintuigen konden gebruiken. Echt naar elkaar luisteren doet wonderen en mensen voelen zich weer gezien en menswaardig in vergelijking met daar waar ze zich jaren buiten de maatschappij hebben voelen staan.

Hier gaat mijn hart sneller van kloppen en geeft mijn positieve energie.

DANIELLE SCHIPPER ervaringsdeskundige

Ik ben Daniëlle Schipper (43), geboren in Colombia en getogen in Scheveningen en moeder van een dochter. Ik ben nu bijna 9 jaar werkzaam als ervaringsdeskundige en dat doe ik met heel veel plezier. Voor mij is dit vak zo mooi omdat ik met de rugzak die ik zelf meedraag, nu vanuit mijn hart anderen kan dienen op hun pad van herstel.

De afgelopen jaren werkte ik binnen de Parnassia Groep op verschillende afdelingen. Daarnaast geef ik o.a. zelf trainingen op het gebied van herstel, verzorg ik gastcolleges op Hogescholen en Universiteiten en geef ik de BEP en BEP voor zorgprofessionals (basiscursus ervaringsdeskundige parnassiagroep).

Sinds 2023 ben ik werkzaam bij de Herstel Academie IJsselmonde. En wat is dit een onwijs leuke werkplek!  Wat ik het bijzondere hier vind, is dat ik mag helpen om de deelnemers weer in hun kracht mag zetten. Ik neem niets uit handen maar ik leer ze weer te geloven in hun eigen kunnen. Ik vind het prachtig om steeds weer te kunnen aansluiten bij de deelnemers, ongeacht hun proces of hoever ze zijn. Of er nu iemand in rouw zit, een chronische ziekte heeft, in scheiding ligt of ervaring heeft met verslaving. Er is altijd wel een onderwerp waarop ik kan aansluiten met een gemene deler. Denk bv. aan onmacht, verdriet, eenzaamheid of zelfstigma, dit zijn universele thema’s waar mensen mee kunnen dealen. Al deze en nog veel meer gemene delers, verbindt de deelnemers ook met elkaar. En door de verbinding empoweren de deelnemers elkaar ook, ik geniet om dit proces van dichtbij te zien.

Zelf heb ik mede door mijn adoptie achtergrond een aantal herstelprocessen doorlopen de afgelopen 15 jaar. Hier ben ik steeds weer uitgekomen en ondanks dat het soms heel zwaar was, heb ik er ook mooie levenslessen uitgehaald. Deze lessen, de ervaringskennis, de hoop en het perspectief geef ik graag door tijdens mijn werk bij de Herstel Academie.

LAURA VAN DIJK Ervaringswerker

Mijn naam is Laura van Dijk en ik ben werkzaam bij de herstelacademies in de wijk als ervaringswerker. Zelf heb ik lastige periodes in mijn leven meegemaakt en toen er eindelijk meer overzicht terug kwam, kon ik bij een herstelacademie in mijn woonplaats als vrijwilliger werken aan mijn herstel, wat voor mij echt een game-changer was!

Ik merkte dat ik steeds sterker in mijn schoenen begon te staan en dat ik door samen te delen en herkenning te vinden in elkaars verhaal, dit als enorm steunend en helpend ervaarde om weer terug in mijn kracht te komen. Ik heb, toen ik helemaal hersteld was, gekozen om de opleiding voor ervaringsdeskundige te gaan volgen hier in Rotterdam en mijn hobbels die ik had in het leven om te zetten in mijn kracht: Anderen helpen zichzelf te helpen.

Wat werken bij de herstelacademie voor mij uniek maakt, is de vrije ruimte voor deelnemers om vooral helemaal zichzelf te kunnen zijn, maar ook erkenning en herkenning kunnen vinden. Ze mogen wat komen halen zoals trainingen, maar kunnen ook zelf wat brengen door bijv een leuke workshop te organiseren. En de verbinding met de deelnemers en bewoners uit de wijk is hiermee ook een mooi onderdeel hiervan. Om daar deel van te mogen uitmaken, maakt dit voor mij de mooiste baan die je kunt bedenken!

EDWIN UBELS Vrijwilliger

Hoi, ik ben Edwin Ubels, 50 jaar en woon in Oud-Beijerland. Sinds november 2023 ben ik werkzaam als vrijwilliger als activiteitenbegeleider bij Antes in Poortugaal en vanaf januari als vrijwilliger bij de Herstelacademie in de wijk IJsselmonde.

Na een aantal moeilijke periodes afgelopen jaren te hebben meegemaakt, ben ik in contact gekomen met de Herstelacademie in IJsselmonde. Tegelijkertijd ontstond er ook een interesse bij mij naar het werk van ervaringsdeskundige. Het verlangen om met mensen te werken, hen te helpen door te beginnen een luisterend oor voor hen te zijn en hen te laten weten dat ze er mogen zijn. Na eerst als vrijwilliger te begonnen met werken bij Antes in Poortugaal, kreeg ik al vrij snel de mogelijkheid, wat ik zelf beschouw als een voorrecht, om te mogen werken als vrijwilliger bij de Herstelacademie!

Elke dag dat ik als vrijwilliger aan werk mag zijn bij de Herstelacademie of in Poortugaal ga ik weer naar huis met zoveel energie. De reden daarvoor is omdat ik die dag mensen in hun kracht heb mogen zetten, ze elke keer weer een stukje heb zien groeien, en hen heb mogen helpen in hun herstelproces. Dat is voor mij iets van onschatbare waarde en waar geen baan tegenop kan tippen!

Jeffrey Burg Vrijwilliger

Ik heb de opleiding maatschappelijke zorg met ervaringsdeskundigheid gedaan. Tijdens de Corona crisis heb ik deze opleiding afgerond. In deze periode kreeg ik te maken met een depressie. Na het afronden van mijn opleiding heb ik voor een tussenstap gekozen als vrijwilliger op de Herstelacademie. De Herstelacademie is laagdrempelig en voor mensen met problemen van diverse aard. Mijn bijdrage aan de Herstelacademie is het uitgangspunt van gelijkheidsbeginsel. Geen behandelaar, maar een lotgenoot.

Sandy Ambel Vrijwilliger

Mijn laatste puzzelstukjes vond ik bij de Herstelacademie. En nu op naar hoe verder…