Jouw verhaal doet er toe!

Wij van de ‘HERSTELACADEMIE in de wijk’ zijn ervan overtuigd dat je er niet alleen voor hoeft te staan. Daarom stellen we groepen samen om te werken aan herstel. In zo’n groep kun je van elkaar

Zelfvertrouwen opbouwen

Wat de Herstelacademie voor mij betekent:

Toen ik klaar was met de behandeling heeft mijn begeleidster, de geestelijk verzorger, mij op de Herstelacademie attent gemaakt. Ik heb mee gedaan met de Herstelgesprekken groep, een half jaar lang hebben wij lotgenoten elkaar leren kennen en elkaar gesteund. Met elke keer een ander thema ben ik veel over mezelf gaan ontdekken, wat mij helpt mijn verwerking en acceptatie. Het is zo waardevol tegen de eenzaamheid om met lotgenoten samen te ontdekken welke kwaliteiten wij bezitten en hoe wij onszelf kunnen ontwikkelen, herstellen en redden in de maatschappij.

Tijdens het zomer reces heb ik ook diverse workshops van ervaringsdeskundigen gevolgd. Zo heb ik ook ontdekt wat ik leuk vind om te doen, ideeën over hobby’s en eventueel vrijwilligerswerk na mijn herstel.

Op het moment heb ik door revalidatie alleen de gelegenheid om Herstel in Beeld te volgen. Hier ontdek ik dat ik creativiteit kan ontwikkelen en daardoor krijg meer zelfvertrouwen.

De ervaringsdeskundigen zijn voor mij bijzonder waardevol. Zij zijn eerlijk en open over hun eigen herstel en problematiek, waardoor ik vertrouwen krijg dat ik het ook kan leren, net als zij.

Bovendien zijn zij mijn aanspreekpunt als ik in mijn eigen leven problematiek ervaar, ik kan met hen over alle spreken zonder dat ik een deskundige hoef op te zoeken, zoals een psychotherapeut.

Ik denk dat ik nog een paar jaar nodig heb op de Herstelacademie om uiteindelijk genoeg zelfvertrouwen en ervaring te hebben om mij zelf en anderen te kunnen helpen.

Door mijn beperking kan ik namelijk altijd maar één activiteit tegelijk doen, maximaal dus één dagdeel per week te volgen. De ervaringsdeskundigen zijn zeer gemotiveerd en doen zeer veel voor ons naast de activiteiten, die zij zelf organiseren, voorbereiden en geven. Zij zijn onze houvast.

 

Herstel is een continue proces

Door een social media post waarin de Herstelacademie in de wijk IJsselmonde hun activiteiten voor het najaar presenteerde, werd mijn aandacht gewekt.

Na een klinische opname van 5 maanden voor onder andere mijn Functioneel Neurologische Klachten (FND) miste ik de continuïteit in mijn herstel. Ik kwam uit de kliniek en ik ‘mocht het zelf weer uitzoeken’

Ik besloot mijzelf aan te melden voor de training ‘Schrijf je herstelverhaal’, omdat ik merkte dat ik vaak terug dacht naar vroeger, wat mij depressief en somber maakte.

Ik vind het fijn om met ‘gelijkgestemden’ te zijn, zodat je elkaar ook sneller begrijpt en er soms meer diepgang kan zijn. Hierdoor heb ik ook gemerkt dat het herstelproces ook met vallen en opstaan gaat.

De herstelacademie heeft mij weer een toekomstperspectief gegeven, en heb ingezien dat ik mijzelf te tijd mag geven en dat herstel een continue proces waar ik telkens weer nieuwe dingen uithaal.

Veiligheid bij lotgenoten

Ik kwam in de zomermaanden bij de herstelbijeenkomsten. Het was helpend door het contact met lotgenoten. Meestal geldt er in deze maanden namelijk een zomerstop. Wanneer je niet direct op vakantie gaat heb je dan toch een punt in de week waarbij je even kan bijtanken( als het ware,). Bovendien, naar deze bijeenkomsten gaan is ook helpend wanneer je niet direct met mensen praat over wat je bezighoudt. Je, of ik doe niet graag een boekje open over hoe het gaat. Hier kan ik zelf beslissen wat ik doe. Maar zekerheid is dat de gelegenheid er is.

Opkomen voor jezelf

Ik heb de herstelacadrmie een hele goede tijd in de periode was is behoorlijk de weg kwijt ik heb daar geleerd om voor me zelf uit te komen dat is goed gelukt dankzij … en haar colega’s veel geleerd zeker wat van opgestoken bedankt daar voor.

Ik ben weer verder gegaan met de vrijwilliger werk gaat prima.

Samen sta je sterk

Ik ben bij de Herstel Academie gekomen, nadat ik was doorverwezen door een van de handelaars van Antes.  Ik doe deel aan het herstelgroep “Samen Delen” die elke woendag tussen 10.00 – 12.00 pm plaats vindt

In deze groep praten we niet zo zeer over de ervaringen van het verleden maar meer over hoe je kijk op het leven van nu, en over wat stappen je hebt genomen/kan nemen om de worstellingen die nog eraan gewerkt moet worden, aan te pakken.

We krijgen de kans om van gedachten te wisselen, om naar elkaar te luisteren, van elkaar te leren en elkaar bemoedigend steunen.

Ik voel me op me gemak en beter dan voorheen met het bekend gezegde “Samen Sta Je Sterk” als motivatie.

Verder, doen ook onze herstel leiders een geweldig werk met het begeleiden van deze programma.

Ik loop altijd weer met een “Lekker-in-je-lijf” gevoel de deur uit en ben optimistisch om een functioneel gezonde leven weer te kunnen leiden.