Wat is WRAP (Wellness Recovery Action Plan)?

Het Wellness Recovery Action Plan (WRAP) is een zelfhulpprogramma dat mensen helpt om beter om te gaan met hun mentale gezondheid en welzijn. Het werd ontwikkeld door Mary Ellen Copeland, een ervaringsdeskundige op het gebied van geestelijke gezondheid. WRAP is gebaseerd op vijf kernprincipes: hoop, persoonlijke verantwoordelijkheid, opleiding, zelfbevestiging en ondersteuning.

Waarom WRAP?

WRAP biedt een gestructureerd plan waarmee je zelf de controle kunt nemen over je herstel en welzijn. Het is geschikt voor iedereen die wil werken aan een betere mentale gezondheid, ongeacht de diagnose. WRAP helpt je om je eigen signalen van ongemak te herkennen en om proactieve stappen te nemen om een crisis te voorkomen.

De componenten van WRAP

  1. Wellness Geredschapsbox: Een verzameling van activiteiten en strategieën die je kunnen helpen om je goed te voelen.
  2. Dagelijks Onderhoudsplan: Dit plan beschrijft hoe je je dagelijks goed kunt blijven voelen en wat je kunt doen als je je minder goed voelt.
  3. Triggers: Identificeer externe gebeurtenissen of omstandigheden die stress of ongemak veroorzaken en ontwikkel een plan om ermee om te gaan.
  4. Vroege Waarschuwingssignalen: Herken subtiele veranderingen die aangeven dat je je slechter begint te voelen en stel een actieplan op om dit te keren.
  5. Actieplan voor als dingen slechter gaan: Een gedetailleerd plan voor wat te doen als je symptomen erger worden.
  6. Crisisplan: Een plan dat aangeeft wat anderen kunnen doen om je te helpen als je niet meer in staat bent om voor jezelf te zorgen.
  7. Post-crisisplan: Richtlijnen om weer op het juiste spoor te komen nadat een crisis voorbij is.

Voordelen van WRAP

  • Empowerment: Het geeft je de tools om zelf aan de slag te gaan met je herstel.
  • Betere zelfkennis: Door het identificeren van triggers en waarschuwingssignalen leer je jezelf beter kennen.
  • Preventie van crises: Met een goed voorbereid actieplan kun je escalaties voorkomen.
  • Ondersteuning van anderen: WRAP benadrukt het belang van een ondersteunend netwerk van vrienden, familie en professionals.

WRAP bij de Herstelacademie

Bij de Herstelacademie bieden we uitgebreide begeleiding en workshops aan voor het opstellen van je eigen WRAP. Onze ervaringsdeskundigen helpen je om een persoonlijk plan te maken dat past bij jouw unieke situatie en behoeften. Of je nu net begint met je herstelproces of al verder gevorderd bent, WRAP kan een waardevol instrument zijn om je welzijn te verbeteren.

Kom meer te weten over onze WRAP-workshops en hoe je deel kunt nemen. Samen werken we aan een betere mentale gezondheid en een positief herstel.

WRAP werkgroep

De WRAP werkgroep is een verlengde van de WRAP en dit betekent dat we dieper ingaan op de onderdelen van de WRAP. We gaan aan de slag met de herstelontwerpen en er komt meer ruimte voor gesprek.

Wanneer

Dinsdag van 10 uur tot 12 uur, 9 bijeenkomsten 1 keer in de 2 weken start 19 maart, graag aanmelden